HSP Coach Marijke
Coaching & Behandeling 

Hoogsensitiviteit


 

Hoogsensitiviteit is wat we steeds vaker horen en zien binnen de samenleving. Toch is nog niet altijd duidelijk wat er nou precies mee bedoelt wordt en wat het inhoud. Personen die hooggevoelig zijn worden HSP-ers genoemd ( Highly Sensitive Person). Deze term is bedacht door de Amerikaanse Psycholoog Dr. Elaine Aron. Zij deed onderzoek naar hoogsensitiviteit en heeft geconcludeerd dat het geen stoornis is maar een karaktereigenschap. Een eigenschap dat de persoon in staat stelt sneller geprikkeld te kunnen worden dan een niet-HSP.

In 2011 hebben Deense wetenschappers korte variant van het 5-HTTLPR-gen ontdekt. Een gen dat in relatie staat met de kwetsbaarheid van een mens. Hierdoor wordt je gevoeliger voor de omgeving maar kun je bijvoorbeeld ook intenser genieten. Uit onderzoek bleek tevens dat dit gen meer aanwezig is bij HSP-ers. 

Diverse studies tonen aan dat hoog sensitieve personen de wereld anders beleven. Er is sprake van diepgaande verwerking wat o.a. is terug te zien in hersenscans die gemaakt zijn bij diverse testen. Meer of juist minder activiteit waarnemingen onder gelijke omstandigheden. 

Alle signalen die binnekomen moeten ook verwerkt worden. Als je hoofd te vol raak heeft dit invloed op zowel je geestelijke als lichamelijke gesteldheid. Burn out klachten, overprikkeling, neerslachtigheid ligt op de loer. Het is van groot belang hier op een goede manier mee om te gaan om zo gelukkiger in het leven te staan.