HSP Coach Marijke
Coaching & Behandeling 

Wat is HSP?

HSP staat voor ‘highly sensitive person’.  De term HSP slaat dus op een persoon, een persoon met de karaktereigenschap om hoog sensitief te zijn.

Maar wat is Hoogsensitiviteit dan precies?
Hoogsensitiviteit is een eigenschap waarmee 1 op de 5 mensen geboren wordt. Als HSP heb je een gevoeliger zenuwstelsel. Bij hoog sensitieve mensen zijn er meerdere hersengebieden tegelijkertijd actief. Normaal gesproken filtert het brein de hoeveelheid informatie die binnenkomt waardoor je het overzicht kunt bewaren. Wanneer je hoog sensitief bent, komt er veel meer informatie binnen en werkt dit filter minder goed.  Hierdoor kun je mogelijk niet alles goed verwerken en raak je sneller vermoeid en verlies je het overzicht.

HSP zijn betekent dus dat je gevoeliger bent voor prikkels. Met prikkels bedoelen we alles wat jouw zintuigen oppikken en in je hoofd of lichaam wordt verwerkt.   Als HSP neem je meer prikkels waar, verwerkt ze dieper en legt meer verbindingen waardoor alles intenser wordt. Het risico dat hierin schuilt is dat  je systeem eerder overprikkeld raakt, zelfs bij activiteiten die  door iets wat een ander ervaart als normaal. Hierin voel jij je dan onbegrepen en past je mogelijk aan naar hetgeen dat ‘normaal’ is.

Het blijft belangrijk om je te blijven focussen op jezelf, op je eigen ontwikkeling van je sensitieve kwaliteiten. Je kent veel empathie, bent creatief, rechtvaardig en hebt een uitstekend oog voor detail. Dit zijn mooie eigenschappen van een HSP-er die je juist mag en kan inzetten. Hier profiteer jij en je omgeving van,
Door je eigen hoogsensitieviteit  te leren kennen, ontdek je wat voor jou werkt en wat belangrijk is. HSP zijn is een erg breed begrip, er is veel op van toepassing en voor geen mens gelijk.

Het onderstaande filmpje van ClippHanger en het NPO geeft nogmaals op eenvoudige wijze
weer wat HSP zijn in kan houden.