HSP Coach Marijke
Coaching & Behandeling 

HSP Kinderen
 

Hoogsensitiviteit komt ook voor bij kinderen, diagnose hiervan is lastig want er treed al snel verwarring op met gedragsstoornissen als ADHD of ASS.

Voor een volwassene kan het al erg lastig zijn om te gaan met hoogsensitiviteit. Laat staan voor een kind zelf, en ook voor de ouders of verzorgers van het kind. Een kind wil vooral graag kind zijn en als ouder of verzorger wil je precies hetzelfde. 

Hoog sensitiviteit kenmerkt zich bij het kind op vrijwel dezelfde manier als bij volwassenen. Echter is dit voor kinderen nog lastiger om dit onder de aandacht te brengen of uit te leggen. Toch zijn ook bij kinderen 2 hele duidelijke verschillende kenmerken op te maken. Hoogsensitivtiteit kenmerkt zich bij kinderen vaak in;

  • Het stil gevoelige kind;

Of

  • Het druk gevoelige kind;


Het stil gevoelige kind weet zich geen raad met alle prikkels wat resulteert in een kind met gedragsremming. Hierdoor trekt deze zich sneller terug en valt dit op door een rustig en stil karakter met weinig uitstraling.

Het druk gevoelige kind weet zich eveneens geen raad met alle prikkels maar activeert hierdoor juist gedrag. Overal op willen reageren, aandacht vragen, aanwezig zijn wat natuurlijk al snel wordt opgemerkt als een ‘druk kind’. De grote vraag is, waarom is het kind zo druk?! Hier constateer je ook snel overlap met de genoemde gedragsstoornissen. Echter....dat hoeft het dus niet te zijn.

Hoe ga je als kind om met al deze prikkels? En hoe leer jij je kind beter begrijpen als deze mogelijk hoog sensitief is. Begrepen worden door je ouders of verzorgers is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Denk je dat jouw kind hoog sensitief is? Neem contact met mij op voor gratis advies.